duminică, 17 martie 2013

Profesia de mediator

Meseria de mediator nu este ușoară
Părțile au dreptul să încheie o înțelegere, fără ca prevederile acesteia să aducă atingere legii și ordinii publice, înțelegere care poate fi supusă verificării notarului public sau încuviințării instanței de judecată, în condițiile prevăzute de lege. Pare simplu și în același timp complicat.
Mediatorul ajută părțile aflate în conflict să genereze opțiuni, le face să înțeleagă că au posibilitatea să aleagă între aceste opțiuni pornind de la ideea că fiecare persoană are un punct de vedere diferit.
Nu există personalități similare și în consecință fiecare persoaană înțelege altfel o situație existentă.
De foarte multe ori părțile nu conștientizează situația juridică în care se află lăsându-se orbite de propriul orgoliu.
Existența atâtor procese pe rolul instanțelor este determinată de orgolii nemăsurate și de ideea de victimizare.
Fiecare parte a unui proces aflat pe rolul instanței se consideră o victimă a celeilalte părți, aceasta din urmă fiind considerată sursa tuturor relelor din lume.
Observăm din ce în ce mai des încrâncenarea cu care părțile unui proces luptă pentru o hotărâre judecătorească favorabilă este determinată în primul rând de imaginea pe care o are o astfel de persoană despre partea adversă.
Aceste procese alimentate de orgolii sunt surse continue de stres, dezamăgiri și de lupte imaginare cu un „inamic” mai mult inventat decat real.

Aici intervine mediatorul
Sarcina mediatorului este de a identifica așteptările fiecărei părți și de a încerca să le aducă într-un punct convergent precum și de a descoperi temerile părtilor și a le înlătura pe cele nefundamentate prin facilitarea dialogului dintre ele.
Medierea și profesia de mediator au fost reglementate prin adoptarea Legii nr. 192/2006, pornindu-se de la ideea că medierea constituie una dintre temele importante ale strategiei de reformă în justiție, fiind o prioritate în cadrul Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei de reformă a sistemului judiciar 2005-2007. Prin adoptarea legii s-a urmărit reducerea volumului de activitate a instanțelor și în consecință degrevarea acestora de cât mai multe cauze, încercându-se creșterea calității actului de justiție prin satisfacerea intereselor părților.
Medierea oferă posibilitatea părților aflate în conflict să își realizeaze interesele, soluțiile fiind durabile, costurile semnificativ mai reduse iar procedura confidențială.
Avantajul principal al medierii este acela că, părțile dețin controlul asupra întregului proces, procedura fiind informală, rapidă și eficientă.
Având dovada succesului de care această modalitate alternativă de soluționare a conflictelor se bucură în SUA și în Europa, așteptăm viitorul medierii în România.