Rolul Medierii

Medierea reprezintă o metodă alternativă de rezolvare a conflictelor în afara procedurii judiciare, o cale rapidă și mai puțin costisitoare  de a rezolva disputele dintre două sau mai multe părți.

Putem spune că medierea este o procedură care aduce oamenii împreună la aceeași masă pentru a discuta despre disputele pe care le au făcându-i să accepte comunicarea și colaborarea pentru a-și găsi propriile soluții la problemele lor.

Mediatorul este a treia parte într-un proces de mediere și rolul său este de a asista părțile să negocieze un acord care să ofere soluții convenite reciproc, eficiente și viabile. Trebuie subliniat faptul că mediatorul este neutru și impartial, nu acordă consultanța juridică sau de orice altă natură, nu dă sfaturi părților și nici soluții.

ALEGE MEDIEREA pentru că:

vrei să eviți un proces lung, costisitor, epuizant și expus publicului. 
În majoritatea cazurilor medierea se încheie cu un acord la prima ședință de mediere, comparativ cu un proces judiciar care poate dura luni sau chiar ani de zile. De asemenea costurile unei medieri sunt mult mai reduse spre deosebire de cele ale unui proces în instanță (onorariu avocat, taxe de timbru, costuri pentru diferite expertize);
îți dorești ca să găsești soluția care îți satisface cel mai bine interesele. 
În instanță soluția este dată de către judecător și impusă părților;
este o procedură confidențială;
îți oferă posibilitatea stabilirii și menținerii a unor bune relații cu cealaltă parte;
se poate apela la mediere inclusiv după începerea unui proces judiciar iar dacă disputa a fost soluționată pe cale amiabilă prin încheierea unui acord de mediere, instanța poate dispune restituirea taxei judiciare de timbru.